Treningsdagbok: hvorfor og hvordan gjøres det?

Dere har antagelig en del spørsmål rundt hva som er viktig og mindre viktig når man fører treningsdabok. På denne siden vil vi komme med beskrivelser av hva som er viktig, og hvordan det kan gjøres.

Denne siden er ikke ferdig, vi planlegger å legge ut opplæringsvideoer ol etter hvert. Hvis du har et spørsmål, legg inn en kommentar nedenfor eller send oss en mail, så skal vi forsøke å lage et godt svar på det.

Hvorfor

Du gjør det først og fremst for din egen del; det er en logg som beskriver hva du har gjort, det er vanskelig å huske alt. Hvordan blir du en bedre o-løper? Du trener bedre enn før – da må du vite hva du har trent før. En treningsdagbok gjør det også lettere for andre personer å se hva du har trent, så de kan komme med tips om hva du kan forbedre. Det er derfor nødvendig at du gjør treningsdagboka di tilgjengelig for kontaktpersonen (KK) din på kretslaget. Dette er enkelt om du bruker en online treningsdagbok, da må du bare gi KK tilgang til dagboka. Hvis du fører dagbok som ikke er online, må du gi KK en kopi på en eller annen måte; dropbox er antagelig det enkleste.

Hvor ofte skal du oppdatere treningsdagboka di?

Etter hver økt. Det er det enkleste for deg og KK. Utsetter du å føre treningsdagbok, så kommer du fort på etterskudd, og da vil det gjerne føles som et ork. Du får også kanskje dårlig samvittighet, kanskje glemmer du også detaljer som er viktige. Ligg på forskudd, gjør det så snart du kan, så føles det mye bedre!

For dere som ikke bruker online dagbok, sørg for å holde kopien til KK oppdatert. Det bør være automatikk i at du gjør dette samtidig med at du fører dagboka.

Hvordan beskrive hva du har trent?

Uansett hvilken dagbok du bruker, så er det viktig å vite hva du MÅ ha med og hva som er KJEKT å ha med

MÅ ha med:

 • når: dato (klokkeslett er kjekt å ha, men kan droppes)
 • hvilken aktivitetsform: (rolig langtur på beina, rolig langtur på ski, o-sprint, rulleski, svømming, osv)
 • varighet: 2 timer (ca er ok), 44.16 (nøyaktig er også ok). Nøyaktighet bør vektlegges ifm tester, intervaller osv. når det er mulig å sammenligne med tidligere økter eller tester.
 • intensitet: du angir hvor hardt du trente i henhold til Olympiatoppens intensitetsskala. For orientering bruker vi 5 soner, der 1 er svært lett og 5 er svært hardt. Les mer om hvordan hver sone er definert hos olympiatoppen.
 • kommentar: si kort hvordan du følte gjennomføringa var, føltes det lett, tungt? Hvis du ikke følte deg helt bra, skriv det. Dette er informasjon som det er viktig å være bevisst på, i forhold til at man kanskje er på vei til å bli syk eller allerede er syk.

Videoen under viser hvordan man legger inn «MÅ ha»-informasjonen i treningsdagboka Funbeat.

KJEKT å ha med, mye av dette får du «gratis» ved å bruke en GPS-klokke med pulsmåler.

 • Sykdom eller skade: hvis du er syk eller skadet så du ikke kan trene, gjør et kort notat om at du er syk/skadet, deretter et nytt notat når du er frisk igjen.
 • Snittpuls, høyeste og laveste puls
 • Lengden og tid på hvert intervall-drag
 • Kart med GPS-data som viser hvor du var underveis på treninga
 • Dagens hvilepuls
 • ++

Denne videoen viser hvordan du kan importere treningsøkter fra GPS-klokke til Funbeat.

Legg igjen en kommentar